Subscribe:

Ads 468x60px

Zelf gezonde ijsthee maken

Ingrediënten
Ijsthee maak je makkelijk zelf! Dan is het nog gezonder ook. Zelf maak ik het graag met de volgende ingrediënten:
Gember, citroen, limoen, honing en citroenmelisse of munt (vers uiteraard).

Gezien het seizoen heb ik het ditmaal met munt gemaakt. Dit kan je voor een goede prijs kopen bij buitenlandse winkeltjes. Bij de albert heyn betaald je al vlug veel te veel voor een klein plukje. Voor de flinke bos munt die op de foto hiernaast staat heb ik 60 cent betaald.


Eerst is het een soort kruidenpap
Wat je als eerste doet is de verse citroenmelisse of munt wassen en van de blaadjes ontdoen (ik heb de helft van de bos munt gebruikt). Deze gooi je in de blender, deze hoeft nog niet aan want je schilt de schil van de citroenen en de limoen en de vrucht gooi je in de blender erbij. terwijl dat mooi fijn wordt gemalen schil je een stuk gember, pas hiermee op want de smaak van verse gember is vrij dominant. Het stuk wat ik gebruikt heb is ongeveer zo groot als dat je je duim en wijsvinger samenduwt en de ruimte daartussen, met een dikte van zo'n 2,5 cm. Nadat je deze geschilt hebt snij je het in wat kleinere stukjes voordat je dit ook in de blender erbij gooit. Dit is omdat gember heel veel vezels bevat en daardoor lastiger is voor je blender om fijn te malen.
Geconcentreerde ijsthee
Wanneer dit er goed uitziet zet je de blender even uit en kook je, afhankelijk van de grootte van je blender, 0,5 tot 1 liter water in je waterkoker. Dit gooi je bij de kruidenpasta en laat je zacht draaien, nadat het goed vermengt is doe je er honing in. Hou er rekening mee dat je dit goedje later nog verder verdunt, als je van zoet houdt mag er best wel wat bij dus. Dit laat je weer vermengen met de blender en daarna mag het even staan "trekken".
Het zeven van de thee
Nadat de thee getrokken is pak je een grote bak of kan met liefst een wijde opening. Zet hier een zeef op en begin (na het bezinksel omgeroerd te hebben) de getrokken thee erdoorheen te gieten.

Het residu
Nadat dit klaar is hou je een soort van papje over. Dit is natuurlijk gewoon gember met kruiden en citroen en limoen, dat kan als basis van een saladedressing dienen of doe eens gek en gebruik het als natuurlijk gezichtsmasker. Gember schijnt verjongende eigenschappen te hebben.
Verdeel de gezeefde ijthee over 2 kannen of flessen van ongeveer 2 liter en vul het aan met gewoon koud kraanwater. Dit zet je in de koelkast en wanneer alles koel geworden is heb je heerlijk gezonde ijsthee, ik noem het zelf mijn "healthjuice" gezien dat alle ingrediënten erg gezond zijn.
Kannen met ijsthee